Ekskurzija: Rimac Automobili

Slovensko društvo za simulacijo in modeliranje je dne 16. 5. 2019 organiziralo ekskurzijo v podjetje Rimac Automobili (www.rimac-automobili.com). Ekskurzije se je udeležilo večje število članov društva SLOSIM ter študentov Fakultete za elektrotehniko. V sklopu ekskurzije smo si ogledali razvoj, proizvodnjo, sestavljanje in salon super športnih električnih vozil Concept One. Vzporedno z ogledom so strokovnjaki s področja sistemov ADAS (Advanced Driver-Assistance Systems) predstavili področje naprednih vozniški pripomočkov, avtonomne vožnje, uporabe metod modeliranja in simulacije pri razvoju le-teh ter odgovarjali na vprašanja obiskovalcev.

_MG_4444

Začetki podjetja Rimac Automobili segajo v leto 2007, ko je kasnejši ustanovitelj podjetja Mate Rimac pričel s predelavami klasičnega bencinskega vozila v električnega. Šlo je za BMW M3, letnik 1984, s katerim se je Mate Rimac udeleževal dirk v pospeševanju in drsenju, t.i. driftu. V želji po čim večjih zmogljivostih vozila ter težavah s klasičnim bencinskim motorjem se je odločil, da vozilo predela na električni pogon.

Dve leti kasneje, leta 2009, je bilo ustanovljeno podjetje Rimac Automobili. Podjetje je nadaljevalo z razvojem električnih pogonov, baterijskih sklopov ter ostalih sistemov, njihov prvi predelani avtomobil e-M3 pa je služil kot testno vozilo za razvoj prvega super športnega električnega avtomobila Rimac Concept One, ki je bil predstavljen leta 2011. Zmogljivosti avtomobila Rimac Concept One so impresivne, saj v najzmogljivejši različici zmore preko 1000 kW moči in 1600 Nm navora. Leta 2018 so predstavili svoj drugi super športni električni avtomobil, Rimac C_Two, ki je od predhodnika še zmogljivejši, saj zmore kar 1400 kW moči ter 2300 Nm navora. Med drugim je slednji podprt tudi z najnaprednejšo tehnologijo s področja vozniških asistenčnih sistemov, ki omogoča avtonomno vožnjo 4 stopnje.

Podjetje Rimac Automobili se je v dobrih 10 letih iz garažne delavnice spremenilo v podjetje s preko 450 zaposlenimi in je trenutno med vodilnimi na področju razvoja elektromobilnosti na svetu. Zaradi naprednih rešitev na področju električnih pogonov ter baterijskih sklopov podjetje sodeluje z mnogimi uveljavljenimi znamkami na področju avtomobilizma, kot npr. Automobili Pininfarina, Aston Martin, Cupra, Hyundai Group, Koenigsegg ter Porsche.